A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Любарської селищної ради

Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН

Дата: 02.04.2021 11:36
Кількість переглядів: 823

Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН проводиться щорічно та популяризує наукову діяльність і розвиток світогляду школярів з метою знайти та підтримати обдаровану учнівську молодь.

Конкурс МАН зазнав нововведень і цього року відбувався дистанційно через карантинні обмеження.  А такий вид захисту як предметна контрольна робота був замінений постерним захистом. З 15 березня 2021 року 231 здобувач освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти протягом 2-ох тижнів захищали свої дослідження на обласному етапі.

Любарське наукове товариство МАН «Інтелект» цьогоріч на ІІ етапі представляли 13 учасників, які набрали більшість балів на І (місцевому) етапі у секціях з історії України, історичного краєзнавства, математики, прикладної математики, хімії, астрофізики та астрономії, української та англійської мови, фольклористики, літературної творчості, теології, релігієзнавства та історії релігії, охорони довкілля та раціонального природокористування, географії та ландшафтознавства:

  • Войцещук Анастасія, КЗ «Мотовилівський ОЗЗСО І-ІІІ ст. ім. І.М. Мороза» (керівник – Дзюбак Н.В.);
  • учні КЗ «Новочорторийский ОЗЗСО І-ІІІ ст.» Яцюта Ірина (керівник – Качківська О.В.) та Шимко Ангеліна (керівник – Миронюк М.В.);
  • учні Привітівської ЗОШ І-ІІІ ст. Свинарчук Вікторія (керівник – Софійчук Н.Д.), Наумчук Надія (керівник – Олійник С.М.), Миронюк Дарина (керівник – Стельникович Л.М.);
  • Біленький Богдан, КЗ «Любарський ОЗЗСО І-ІІІ ст. №2» (керівник – Біленька Н.М.);
  • Козловець Софія, Гринівецький НВК (керівник – Дем’янюк Л.В.);
  • Лисюк Наталія, Кириївська ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник – Цвіркун Л.М.);
  • учні Березівської ЗОШ І-ІІІ ст. Носкова Вероніка (керівник – Поліщук Л.В.) та Сліпко Вероніка (керівник – Залуцька М.А.);
  • Підвисоцька Наталія, Глезненська ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник – Козар Ю.В.);
  • Корабліна Ангеліна, КЗ «ОЗ Любарська гімназія №1» (керівник – П’янківська С.В.).

 

31 березня  на церемонії офіційного закриття ІІ етапу конкурсу-захисту МАН   Марія Бовсуновська, голова журі обласного етапу конкурсу, віце-президентка Житомирського територіального відділення Малої академії наук, підсумувала, що серед наукових товариств і філій найбільшу кількість робіт подали наукові товариства міста Житомир, Любарської та Овруцької територіальної громади. За результатами підсумків конкурсу-захисту найбільшу кількість балів із 45 делегацій Житомирської області отримали делегації міста Житомир, міста Новоград-Волинський, Овруцької та Любарської територіальної громади.

Наше Любарське наукове товариство МАН "Інтелект" має гарні результати: 2 і 3 місця та 4 спецдипломи!

2 місце здобула Підвисоцька Наталія з  дослідженням у секції «Хімія» з темою «Дослідження якісного складу зеленого чаю та вплив його компонентів на організм людини». Робота учениці є цікавим, змістовним матеріалом для проведення факультативних занять з хімії та біології, для використання у позакласній роботі з метою зацікавлення учнів вивчати світ хімічних реакцій.

3 місце здобула Корабліна Ангеліна у секції «Географія та ландшафтознавство» із темою «Географія поширення трутових грибів у лісових урочищах Любарського району».

 

Спецдипломи здобули: Шимко Ангеліна із власною поетичною збіркою «Барви дитинства», Свинарчук Вікторія з темою «Математика в мистецтві», яка на прикладах довела, що математика присутня у всьому, Біленький Богдан з темою «Говірка села Юрівка Любарського району Житомирської області», Носкова Вероніка з темою «Відродження храму Святих Апостолів Петра і Павла у селі Березівка».

 

 Сліпко Вероніка опрацьовувала тему «Видатні особистості села Березівка», досліджуючи історію села від заснування і до кінця радянського періоду та висвітлюючи дані про видатні постаті .

У секції «Фольклористика» Войцещук Анастасія досліджувала пісні весільного обряду села Мотовилівки, зібравши та систематизувавши,  проаналізувала специфіку їх функціонування.

Козловець Софія у секції «Англійська мова» робила порівняльну характеристику англійських та українських прислів’їв та приказок, презентуючи свій постер перед членами журі та виступаючи перед учасниками секції на науковій конференції англійською мовою.

Яцюта Ірина два роки поспіль здобувала призові місця ІІ етапу конкурсу-захисту і отримала звання дійсного члена МАН, цього року вона досліджувала різноманітність ранньоквітучих видів рослин Новочорторийського парку та їх поширення на території Європи.  Тема наукової роботи Яцюти Ірини має практичне і теоретичне значення, оскільки дозволяє оцінити стан видового різноманіття не тільки природоохоронних територій, а й доповнює цілісність картини біосфери, дозволяє контролювати зменшення чисельності або зникнення видів.

Лисюк Наталія опрацьовувала тему «Микола Міхновський як ідеолог самостійницького руху на території Наддніпрянської України», досліджуючи діяльність відомого громадського діяча, публіциста та лідера самостійницької течії українського руху кінця ХІХ – поч. ХХ ст.

Миронюк Дарина вивчала тему «Дослідження маловивчених явищ на диску планети Юпітер за результатами візуальних спостережень», аналізуючи такі явища, як зіткнення комети Шумейкера-Леві з Юпітером та зникнення Південного Екваторіального Поясу цієї планети.

Наумчук Надія у своїй роботі «Числові послідовності та їх застосування» розглянула види та властивості числових послідовностей, практичне застосування прогресій, встановила міжпредметні зв’язки математики.

         

Софійчук Наталія Дмитрівна, науковий керівник дослідницької роботи у секції «Прикладна математика», по завершенню захистів ІІ етапу МАН підсумувала: «Дійсно,  усі відчули, що  цетитанічна праця, яка потребує зусиль, наполегливості, витрати часу, по суті забуваєш, що таке вихідний, який він цей день, а в результаті  –  море емоцій, задоволення і планів...»

 

Тому дякуємо науковим керівникам та юним науковцям за їхню роботу, за їхній вагомий внесок у діяльність нашого наукового товариства «Інтелект»! Хочемо побажати  вам віри у власні сили, цікавих тем для досліджень та гарних здобутків на науково-дослідницькому майданчику!

 

 

 



« повернутися

Вхід для адміністратора